Alternativa halal-tillsatser
Ofta finns alternativa halal-tillsatser till haram-tillsatser som matproducenterna kan använda sig av, men de väljar ofta haram-alternativet av ekonomiska skäl.
Men vi, Sveriges Halalråd, kommer att ställa krav på producenterna att använda sig av halaltillsatser om de vill halalcertifiera sina produkter. Juderna är tyvärr mycket skickligare i att ställa sina krav än oss muslimer i detta avseende.
Nedan är en lista på haram-produkter och dess alternativa halal-produkter:
Nedan är en lista på haram-produkter och dess alternativa halal-produkter:
Haram alternativ | Motsvarande halal alternativ |
Gelatin | Alginater (E 400-405), Agar (E 406), Karragenan (E 407), Fruktkärnmjöl (E 410), Guarkärnmjöl (E 412), Pektin (E 440), Kelp, fiskgelatin. Mer om dessa ersättningar |
Alkohol som används som lösningsmedel för aromer. | Propylenglykol |
Läs mer: E-nummernyckeln Animaliska tillsatser EG-förordning Tillsatser i livsmedel ![]() |